Ολοκλήρωση έργου και λειτουργία ΣΔΙΕΠ στην Θεσσαλονίκη

Ολοκλήρωση έργου και λειτουργία ΣΔΙΕΠ στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3548/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Άμυνας

 

 

Η δημιουργία και κατασκευή κτιρίου για την εγκατάσταση και λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΔΙΕΠ) στο αεροδρόμιο του Σέδες στην περιοχή της Θέρμης είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 2004, όταν και με σχετικό Σχέδιο Νόμου αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία της ΣΔΙΕΠ στην Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την Σχολή Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ). Ωστόσο, μέχρι και σήμερα αμφίβολη διαφαίνεται η πορεία των εργασιών κατασκευής, αλλά και το μέλλον του έργου.

Το συνολικό κόστος μελέτης και κατασκευής υπολογίστηκε στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του έργου είχε προγραμματιστεί στο τέλος του 2005. Ωστόσο, εν έτει 2009 το έργο παραμένει ημιτελές, ενώ εδώ και ένα χρόνο έχουν σταματήσει εντελώς οι εργασίες κατασκευής του.

Κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού την εκπόνηση του έργου ανέλαβε η εταιρεία «Όμηρος», η οποία ωστόσο σταμάτησε τις εργασίες το 2006, καθώς υπέδειξε προβλήματα και ελλείψεις στην αρχική μελέτη αναφορικά με τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό του κτιρίου. Οι δύο συμβαλλόμενες πλευρές, η κατασκευαστική εταιρεία και η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΓΕΑ προχώρησαν στις απαραίτητες διεργασίες για την συνέχιση του έργου, το οποίο ωστόσο διακόπηκε εκ νέου το 2007.

Η δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων και η λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Θεσσαλονίκη είναι μείζονος σημασίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, αλλά και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό η υλοποίηση και ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Σέδες στην Θέρμη του Νομού Θεσσαλονίκης;

 

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο και τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Θεσσαλονίκη;